Μυρμηκίες

Τι είναι οι μυρμηκίες;

Οι μυρμηκίες ή μυρμηγκιές είναι καλοήθη εξογκώματα του δέρματος. Προκαλούνται από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (Human Papilloma Virus - HPV). Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι του ιού που μπορούν να προκαλέσουν τους ειδικούς τύπους μυρμηκιών. Εμφανίζονται συχνότερα στα χέρια και τα πόδια αλλά μπορούν να εμφανιστούν και στο πρόσωπο και σε άλλα σημεία του σώματος και επηρεάζουν κυρίως παιδιά αλλά μπορούν να εμφανιστούν και στους ενήλικες.

Προγραμματιστε μια Συμβουλευτικη Συνεδρια

Ποιες είναι οι μορφές των μυρμηκιών;

Οι μυρμηκίες διακρίνονται σε:
• Κοινές μυρμηκιές (Εκδηλώνονται στα άκρα, τις παλάμες, τα δάκτυλα, το σώμα, τους αγκώνες, τα γόνατα και τα πέλματα.)
• Ομαλές μυρμηκιές (Εκδηλώνονται στο πρόσωπο, τον λαιμό και τη ραχιαία επιφάνεια των άκρων χειρών.)
• Θηλωματώδεις μυρμηκιές (Εκδηλώνονται συνήθως στους άντρες και κατανέμονται στην περιοχή του γενίου και το τριχωτό της κεφαλής.)

Είναι μεταδοτικές οι μυρμηκίες;

Οι μυρμηκίες είναι μεταδοτικές και η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή με τις βλάβες ή έμμεσα με μολυσμένα, κοινόχρηστα αντικείμενα ή κατόπιν χρησιμοποίησης μολυσμένων κοινόχρηστων χώρων, π.χ. δημόσιων λουτρών και πισίνων.

Ποιες είναι οι θεραπείες των μυρμηκιών;

Σε ένα ποσοστό 20-30% οι μυρμηκίες υποχωρούν αυτόματα χωρίς θεραπεία σε 6 μήνες, ιδιαίτερα στα παιδιά. Ωστόσο, επειδή ο ιός αυτός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός και υπάρχει πιθανότητα εξάπλωσης σε άλλα σημεία του σώματος ή σε άλλα άτομα, συστήνεται η έγκαιρη αντιμετώπιση με κάποια θεραπεία.
Κυριότερες θεραπείες θεωρούνται η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, η διαθερμοπηξία και το laser. Σε πολύ μεγάλες μυρμηκίες αν και σπάνια υπάρχει η περίπτωση να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση. Συχνά θα χρειαστεί να συνταγογραφήσει και ειδικά τοπικά σκευάσματα για συμπληρωματική θεραπεία ή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού του ασθενούς.
Ο δερματολόγος θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με το μέγεθός της μυρμηκίας, τη μορφή, την θέση, την ηλικία του ασθενούς και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του (εγκυμοσύνη, ανοσοκαταστολή κτλ.).
Είναι αναγκαίο να επισημανθεί ότι ανεξάρτητα από τη μέθοδο αντιμετώπισης των μυρμηκιών που θα επιλεγεί από τον ιατρό, η πλήρης ίαση της ιογενούς αυτής πάθησης εξαρτάται σημαντικά και από τους ανοσολογικούς μηχανισμούς που διαθέτει ο ίδιος ο ασθενής.

Azalee
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή  09:30 - 20:30