Δερματίτιδα εξ’ επαφής

Τι είναι η δερματίτιδα εξ επαφής;

Δερματίτιδα εξ επαφής είναι η φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματος που προκαλείται όταν έρχεται σε επαφή το δέρμα με ορισμένες ουσίες. Μπορεί να είναι ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής και αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.

Προγραμματιστε μια Συμβουλευτικη Συνεδρια

Ποια είναι τα αίτια του εκζέματος;

Η εύρεση της αιτίας του εκζέματος μας βοηθάει να το χωρίσουμε σε δύο βασικές κατηγορίες, το ενδογενές και το εξωγενές. Το ενδογενές έκζεμα ή αλλιώς ατοπικό ανήκει στο φάσμα της ατοπικής δερματίτιδας. Αντίθετα, το εξωγενές έκζεμα είναι ουσιαστικά μια εξ επαφής ερεθιστική δερματίτιδα, τοξική ή αλλεργική.
Η τοξική δερματίτιδα επαφής εμφανίζεται όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με εξωγενείς τοξικούς παράγοντες πχ απορρυπαντικά και εντοπίζεται μόνο στα σημεία επαφής με τον τοξικό παράγοντα. Αρχικά παρατηρούνται ερύθημα, οίδημα και στη συνέχεια φυσαλίδες, διαβρώσεις αλλά και απολέπιση.
Η αλλεργική δερματίτιδα επαφής προκύπτει όταν ο ασθενής έρχεται σε επαφή με εξωγενείς παράγοντες στους οποίους έχει ευαισθητοποιηθεί. Η ευαισθητοποίηση μπορεί να εκδηλωθεί από λίγες ημέρες έως μήνες ανάλογα με το αλλεργιογόνο. Η αλλεργική δερματίτιδα εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο με την τοξική ωστόσο στην αλλεργική τα συμπτώματα δεν εκδηλώνονται μόνο στα σημεία επαφής αλλά και σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος.

Ποιες είναι οι θεραπείες της δερματίτιδας επαφής;

Το πρώτο βήμα στη θεραπεία της τοξικής δερματίτιδας επαφής είναι η απομάκρυνση του τοξικού παράγοντα και ο καθαρισμός της περιοχής. Η τοπική θεραπεία περιλαμβάνει ενυδατικούς παράγοντες και τοπικά κορτικοστεροειδή. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις χορηγούνται συστηματικά κορτικοστεροειδή και αντιισταμινικά.

Azalee
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή  09:30 - 20:30