Ατοπική Δερματίτιδα

Τι είναι η Ατοπική Δερματίτιδα;

Η ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα είναι μία αυξημένη αντιδραστικότητα του δέρματος, η οποία σχετίζεται άμεσα με την κληρονομικότητα και χαρακτηρίζεται από κνησμό και έντονη ξηρότητα στο δέρμα. Εμφανίζεται συνήθως σε βρέφη, αλλά μερικές φορές και σε εφήβους και ενήλικες. Ακόμη, μπορεί να συνδυάζεται με ατοπικό άσθμα, ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, κνίδωση αλλά και γαστρεντερικές διαταραχές.

Προγραμματιστε μια Συμβουλευτικη Συνεδρια

Πώς εκδηλώνεται;

Το εξάνθημα αρχικά εκδηλώνεται στο πρόσωπο, στη συνέχεια, περνάει στους μηρούς, στο πάνω μέρος των χεριών, ενώ γίνεται πιο έντονο από την επαφή με ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό , όπως τα σαπούνια, τα απορρυπαντικά, διάφορα τραχιά υφάσματα, κάποια τρόφιμα, η θερμότητα και ο ιδρώτας.
Διακρίνεται σε περιόδους εξάρσεων και υφέσεων.

Ποιες είναι οι θεραπείες της ατοπικής δερματίτιδας;

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στηρίζεται κυρίως στην καταπολέμηση της ξηρότητας του δέρματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με καθημερινή εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας, μετά τη χρήση του κατάλληλου ήπιου καθαριστικού χωρίς σάπωνα. Επιπλέον ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιεί ήπια αντισηπτικά, κάποιο τοπικό κορτικοστεροειδές ή κάποιο αντιισταμινικό για τη μείωση του κνησμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η δερματοπάθεια εξαφανίζεται από μόνη της.
Σε κάθε περίπτωση όμως η συμβουλή του δερματολόγου είναι απαραίτητη!

Azalee
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή  09:30 - 20:30