Μυκητίαση

Τι είναι μυκητίαση;

Οι μυκητιάσεις είναι μια ομάδα αρκετά συνηθισμένων λοιμώξεων που προκαλούνται από διάφορους μικροοργανισμούς, οι οποίοι αναπτύσσονται κυρίως υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και έντονης υγρασίας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγο που εντοπίζονται σε μεγάλο βαθμό στα πόδια.

Προγραμματιστε μια Συμβουλευτικη Συνεδρια

Ποιες είναι οι μορφές της μυκητίασης;

• Ποικιλόχρους πιτυρίαση: Χρόνια επιφανειακή μυκητίαση, με εντόπιση κυρίως σε κορμό και βραχίονες. Χαρακτηρίζεται από κυκλικές ή ωοειδείς χρωματικές κηλίδες, με ήπια απολέπιση, συνήθως χωρίς συνοδά συμπτώματα. Το νόσημα οφείλεται σε έναν λιπόφιλο ζυμομύκητα, ο οποίος υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα των ενηλίκων. Η ζέστη, η υγρασία και η ανοσοκαταστολή μετατρέπουν τον μύκητα στην παθολογική του μορφή, εμφανίζοντας τη νόσο. Το γεγονός ότι ο μύκητας ανήκει στα σαπρόφυτα είναι η αιτία των συχνών υποτροπών.
• Δερματοφυτία: Η συγκεκριμένη μυκητίαση προσβάλλει την κερατίνη στιβάδα του δέρματος, τα νύχια, τις τρίχες. Μυκητιάσεις που προσβάλλουν το τριχωτό της κεφαλής αφορούν τα παιδιά, ενώ η συχνότητα των ονυχομυκητιάσεων αυξάνει με την πάροδο της ηλικίας. Η κλινική εικόνα διαφέρει, ανάλογα με το είδος του μύκητα. Οι πιο συχνές εικόνες μυκητίασης από δερματόφυτα παρουσιάζουν πλάκα ερυθηματώδη, σαφώς αφοριζόμενη από το γύρω υγιές δέρμα, με κεντρική ίαση και περιφερική απολέπιση συνήθως στα εκτεθειμένα μέρη, ερύθημα με ήπια απολέπιση μεταξύ των τελευταίων δαχτύλων του ποδιού, σπασμένες τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής, με υπερκερατωσική πλάκα, αλλαγή μέρους του χρώματος των νυχιών και αποκόλληση του ελεύθερου άκρου αυτών. Αρκετές φορές τα συμπτώματα συνοδεύονται από κνησμό.
• Καντιντίαση: Είναι μυκητίαση που οφείλεται στο μύκητα Candida Albicans και προβάλλει πτυχές, βλενογόνους και νύχια και μπορεί να επιβαρυνθεί από διάφορες καταστάσεις, όπως σακχαρώδη διαβήτη, εγκυμοσύνη, λήψη αντιβιοτικών και κορτικοστεροειδών. Οι ασθενείς παρουσιάζουν συνήθως ερυθηματώδεις πλάκες, περιφερικές φλύκταινες και κνησμό.

Που οφείλεται η εμφάνιση μυκητίασης;

Στο δέρμα μας, υπάρχει πάντα κάποια ποσότητα μυκήτων. Κανονικά, το δέρμα σχηματίζει ένα φυσικό φράγμα εναντίον αυτών των μυκήτων, αλλά υπό ορισμένες συνθήκες μπορούν να το διαπεράσουν και να προκαλέσουν μόλυνση. Η υπερβολική ανάπτυξη των μυκήτων στην επιδερμίδα, στο τριχωτό της κεφαλής και τα νύχια προκαλεί λοιμώξεις και μυκητιάσεις.

Ποιες είναι οι θεραπείες της μυκητίασης;

Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, οι δερματολόγοι του Dermatology & Cosmetics Lab, θα καθορίσουν μια θεραπεία ή θα προβούν στο συνδυασμό θεραπειών για την άμεση και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι συνήθεις θεραπείες είναι:
-Αντιμυκητισιακές κρέμες οι οποίες ενδείκνυνται για τις ελαφρές περιπτώσεις.
-Τοπική θεραπεία με φαρμακευτική κρέμα, γέλη ή πούδρα που περιέχει ιτρακοναζόλη, τερμπιναφίνη ή κυκλοπυροξολαμίνη.
-Συστηματική θεραπεία δια στόματος με φάρμακα που περιέχουν ιτρακοναζόλη, τερμπιναφίνη ή κυκλοπυροξολαμίνη. Η θεραπεία αυτή ενδείκνυται για περιπτώσεις μυκητιάσεων από δερματόφυτα αλλά, επειδή μεταβολίζεται στο συκώτι, δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από 7 ημέρες, ενώ αντενδείκνυται σε περιπτώσεις ευαισθησίας του ασθενούς.
-Θεραπεία με laser Ng-YAD η οποία θεωρείται η ιδανική μέθοδος αντιμετώπισης των ονυχομυκητιάσεων.

Azalee
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή  09:30 - 20:30