Ψωρίαση

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι ένα φλεγμονώδες, αυτοάνοσο, χρόνιο, μη μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλεί υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματός στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας μας. Πιο απλά μπορούμε να πούμε ότι στα σημεία του δέρματος με ψωρίαση τα κύτταρα ανανεώνονται κάθε 4-6 ημέρες, ενώ στο φυσιολογικό δέρμα τα κύτταρα ανανεώνονται κάθε 28-30 ημέρες. Η ψωρίαση δεν διαχωρίζει φύλο, φυλή και ηλικία -αν και είναι συχνότερη σε ενήλικες 20-35 και 60 ετών. Είναι μια πάθηση που αφορά το 2-3% του πληθυσμού παγκοσμίως και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος η παχυσαρκία και το κάπνισμα επιβαρύνουν το νόσημα.

Προγραμματιστε μια Συμβουλευτικη Συνεδρια

Ποιες είναι οι μορφές της ψωρίασης;

• Ψωρίαση στα νύχια. Προσβάλλονται τα νύχια και τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών.
• Κατά πλάκας ψωρίαση. Η συνηθέστερη μορφή ψωρίασης, η οποία εκδηλώνεται σε όλο το σώμα και πιο συχνά στους αγκώνες, τα γόνατα ή/και στο κεφάλι.
• Σταγονοειδής ψωρίαση. Σπανιότερη μορφή ψωρίασης. Προσβάλλει συνήθως παιδιά ή νεαρούς ενήλικες μετά από μια λοίμωξη. Ο συγκεκριμένος τύπος ψωρίασης έχει πολύ καλή πρόγνωση και υποχωρεί σύντομα τις περισσότερες φορές.

Ποιες είναι οι μορφές της ψωρίασης;

• Φλυκταινώδης ψωρίαση. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση φλυκταινών. Χωρίζεται στην εντοπισμένη (παλάμες και πέλματα) και στη γενικευμένη φλυκταινώδη ψωρίαση. Η γενικευμένη μορφή μπορεί να αποδειχτεί απειλητική για τη ζωή οπότε κρίνεται επιτακτικό ο ασθενής να απευθυνθεί αμέσως στον δερματολόγο.
• Ανάστροφη ψωρίαση. Εμφανίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές όπως οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα, κάτω από το στήθος, περιομφαλικά και γύρω από τα γεννητικά όργανα.
• Ερυθροδερμική ψωρίαση. Η πιο σπάνια αλλά και σοβαρή εκδήλωση της ψωρίασης. Καλύπτει όλο το δέρμα με ένα ερυθρό, απολεπιστικό εξάνθημα, ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από πυρετό και κακουχία. Ο ασθενής χρήζει νοσηλείας και υποστήριξης.

Ποιες είναι οι θεραπείες της ψωριάσεως;

Οι βασικές κατηγορίες φαρμάκων για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ψωρίασης είναι οι εξής:
• τοπική θεραπεία (την εφαρμογή φαρμάκων τοπικά στο δέρμα),
• φωτοθεραπεία (τη χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας)
• συστηματική θεραπεία (τη χορήγηση φαρμάκων, είτε από το στόμα, είτε σε ενέσιμη μορφή).
Η ψωρίαση είναι μια δερματοπάθεια που εξελίσσεται διαφορετικά σε κάθε ασθενή γι’ αυτό η τακτική επίσκεψη στο δερματολόγο και η συζήτηση μαζί του είναι απαραίτητα για την εύρεση της κατάλληλης θεραπείας η οποία θα σας βοηθήσει να θέσετε τα συμπτώματά σας υπό έλεγχο. Συνεργαστείτε με τον ιατρό και καθορίστε ποια θεραπεία ανταποκρίνεται στο δικό σας σώμα και τρόπο ζωής.

Azalee
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή  09:30 - 20:30